• +381[0]66 82 88 918

  • Ниш, Епископска 3

avatar

Ученички парламент Основне школе „Др Зоран Ђинђић“ из нишког насеља Брзи Брод један је од првих који се прикључио акцији Верског добротворног старатељства Епархије нишке „Добри Самарјанин“ – „Један слаткиш – један осмех“. Ученици, директорка школе Драгана Стевановић и координатор ВДС-а отац Синиша Никитовић договорили су припрему пакетића и поделу угроженима. Ученици ове школе су позвали своје вршњаке да се придруже овој акцији наглашавајући да њихово мало некоме значи пуно. Верско добротворно старатељство Епархије нишке „Добри Самарјанин“ је својеврсна фондација која се стара о угроженим породицама, појединцима и установама. Биће ово први пут у Србији да се у једном граду покрену све школе за једну акцију и пример осталим градовима у земљи.

Акцију „Један слаткиш-један осмех“ благословио је Владика нишки Арсеније, а циљ ја де се обезбеде пакети са слаткишима за децу чије породице то не могу да приуште. Како каже отац Синиша Никитовић, у кућним буџетима оних који учествују у тој акцији то се неће ни осетити, а некоме ће измамити осмех на лицу.

„Циљ нам је да у овој акцији првенствено пробудимо срца тих људи који имају и да то учинимо са вама, малим-великим људима, и да покренемо старије. Да нама старијима покажете какав човек треба бити. Да никада не знамо када ће човеку бити потребна помоћ. Да то можете показали сте у прошлој акцији. То је била и ваша порука осталим школама, а сада смо у овој акцији позвали и остале школе у граду да вам се придруже“, казао је отац Синиша Никитовић, који је крајем протеклог викенда посетио ОШ „Зоран Ђинђић“ и разговарао са ученицима о новој акцији.

Директорка школе Драгана Стевановић је нагласила да је због акција које ученици покрећу или им се придружују поносна на њих.

„Наши ученици су изузетно заинтересовани за овакве акције и то раде одговорно. Они се сами организују за сваку акцију, па и за ову. Када је стигао допис није било потребно да се пуно договарамо око тога да ли ће се прикључити или не, то се једноставно подразумевало. Истог тренутка, Ученички парламент се укључио у акцију „Један слаткиш-један осмех, обавестили су своје вршњаке о томе и акција је у току. Најважније је да развијемо осећај једни за друге, да пазимо једни на друге и да када постоји потреба да се некоме помогне то и учинимо. Наша деца се добро осећају када нешто дају, јер ко даје тај и добије“, каже директорка школе Драгана Стевановић.

У сваком од пакетића које ученици направе налазиће се и порука за њихове вршњаке којима су они намењени. То је идеја чланова Ученичког парламента.

„Идеја је и да уз поруку напишемо и свој број телефона тако да наш друг коме буде уручен пакет који је неко од нас припремио може да нас позове и да се чујемо и једни другима честитамо празнике“, кажу основци из Ученичког парламента.

Ученици ОШ „Др Зоран Ђинђић“ су већ учествовали у јендој од акција Верског добротворног старатељства Епархије нишке када су за угрожене породице правили пакете са намиринцима и средствима за хигијену.

„Циљ нам је да посетимо све оне који су угрожени, а иза нас је на десетине обновљених кућа, на стотине акција које смо организовали, а које нису ни мало мале. Почетак је био тежак, али сада за нас знају у целој Србији, па и у Европи, јер нам помоћ стиже и из многих европских земаља. Помогнемо свакоме ко нам се обрати и нема одбијања, а помогнемо онолико колико можемо“, каже отац Синиша Никитовић.

Извор: Југпрес